Jak mít přirozeně bílé zuby? Jde to i šetrně…

autor: Čvc 13, 2022

V létě jsme více venku, navštěvujeme více událostí a tak se i přirozeně setkáváme s lidmi více, než jindy.
Chceme se blýsknout, udělat dobrý první dojem a v žádném případě nestojíme o nic, co by nám kazilo reputaci.
Takovou překážkou můžou být i nevzhledně zabarvené zuby. Jak zabarvení předcházet a jak zubům vrátit jejich přirozeně bílý odstín bez poškození skloviny? To si povíme níže.
 
Zároveň na nás zejména v létě číhá plno nástrah, kterým můžeme za zabarvení zubů “poděkovat”. 

Jaké nápoje a potraviny zabarvují zuby?

 
1) Káva a čaj nás asi nepřekvapí. Kávová zrna obsahují přírodní sloučeninu tanin, která jim dodává hořkou chuť. Bohužel jsou taniny také viníkem skvrn. Ani s bylinným čajem nejsou Vaše zuby v bezpečí. Čím vyšší je ale kvalita čaje, tím méně se zuby zabarvují. 
 
2) Víno bývá zodpovědné za šedé zabarvení Vašich zubů. Šedé odstíny ale jsou mnohem obtížnější na nápravu než ty žluté. Bílé víno může být pro Vaše zuby stejně špatné jako to červené. Je mnohem kyselejší, takže i když přímo nezpůsobuje změnu barvy, je zodpovědné za hlubší proniknutí barviva do zubu. 
 
3) Sycené nápoje – jak už jsme si řekli v minulém díle, kyseliny v těchto nápojích obsažené nám narušují sklovinu. Přičtěme ještě obsažená barviva a skrvy jsou na světě (na zubech)!
 
4) Rajčata i rajčatová omáčka. To kvůli jejich kyselosti, jasně červené barvě a sklonu k přilnutí k zubům. 
 
5) Kari – díky své vysoké pigmantaci.
 
6) Sojová omáčka – jakákoli tmavá omáčka nebo tekutina způsobuje skvrny na zubech, sójová omáčka je však obzvláště silná kvůli své vysoké koncentraci.
 
7) Balsamikový ocet – opět tmavě zbarvená kapalina, navíc s kyselými vlastnostmi.
 
8) Sladkosti – pokud zabarví jazyk, “zašpiní” i zuby. Obecně našim zubům cukr příliš neprospívá – je totiž potravou pro bakterie v zubním plaku.
 
9) Ovoce: Borůvky, ostružiny, třešně, granátová jablka… Stejně jako u rajčat mají obsažené antioxidanty v těchto plodech pozitivní účinky na zdraví, ale negativní na bělost našich zubů.


Obecně co se nápojů a potravin týče… pokud Vám můžou zašpinit oblečení, pak to samé platí i pro zuby.

Jak zabarvení zubů předcházet?

 

Když pomineme omezení konzumace některých zmíněných viníků, zde jsou další tipy:
  • sycených nápojů pomůže pít je přes brčko, aby se zamezil kontakt se zuby. U kávy/čaje pak přes víčko “to go”, nebo přidat kapku mléka.
  • Zelená zelenina: Hlávkový salát a brokolice pomáhají vytvářet ochranný film na zubech a zabraňují usazování skvrn. 
  • Vypláchněte si ústa krátce po jídle, abyste smyli barvivo ze zubů.
  • Sklenice mléka nebo kousek sýra po jídle. Pomáhá posílit zuby a neutralizovat kyseliny.

Jak vrátit zubům bělost?

 

Nemusíte se vzdávat ranní kávy nebo vyřadit všechny vaše těstovinové omáčky. Vždy dbejte na důsledné čištění zubů a to i mezizubním kartáčkem, na pravidelné zubařské prohlídky a návštěvy dentální hygieny a na vyplachování úst.

 
Svoji správnou ústní hygienu a obnovení přirozené barvy zubů můžete podpořit přípravkem OROXID – ústní roztok a sprej.
OROXID pomáhá mimo jiné i předcházet tvorbě plaku a zabarvení zubů.

Další články

    Náhled košíku
    Váš košík je prázdný