4 potraviny, kterým se vyhnout při aftách
Jak na afty?
Právě afty nás mohou v létě pořádně potrápit. K létu neodmyslitelně patří ochutnávání různých dobrot, ale při aftách si ne každé jídlo a pití vychutnáte. Jídla slaná, pálivá, křupavá nebo kořeněná – dostanou-li se do kontaktu s aftami, ty nás potom bolí.. Vznikne-li jich i víc najednou, bývá problémem se i najíst. Jak si tedy např. grilovačku užít bez doprovodu nepříjemných aft?
Jelikož příčina jejich vzniku není dosud jednoznačně známá, koluje o aftách stále plno mýtů:
Někdo tvrdí, že afty se nám objeví po prochladnutí, spousta z nás má za to, že jsou nakažlivé.
Nemusíte se bát, afty nakažlivé nejsou. Důvodem ke vzniku může být snížená imunita, nedostatek vitaminů a železa, špatná ústní hygiena, ale i stres.
Co při aftách ne: horké nápoje, červené víno, citrusy a tvrdé jídlo (ořechy), které by afty jen dál dráždilo a bránilo jejich hojení.
Co při aftách ano: poctivý spánek, vitamíny (hlavně B a zinek), i borůvky působí příznivě, dále pak výplachy ústní sliznice roztoky, které mají antiseptický a hojivý účinek:
Pokud máte 1 nebo 2 afty, je ideální OROXID sprej pro lokální použití přímo na aft.
Máte-li více aft, řešením je výplach ústní dutiny OROXID roztokem.